2 Ağustos 2011 Salı

ZORLUKLARIN ARDINDAKİ BAŞARI

Hayat... Ne garip bir şey? Bilinçsizce atılan adımlar. Nereye sürükleneceğini bilmeden verilen kararlar? Akıbetini bilmeden çıkılan yolculuklar. Olumsuz diye düşündüğün olayların olumlu, olumlu diye düşündüklerinin ise olumsuz sonuçlanması... Bunların hepsinin adı hayat.

Hayatı olumsuzluklarla başlayan ve olumsuzluklarla devam eden ama her olumsuzluğun ardından bir başarı elde eden Steve Jobs’un hayatını özetleyerek yazıma devam edeceğim.

Steve Jobs’un yaşadığı olumsuzluklar zincirinin ilk halkası ailesinin, kendisini çocuk yaşlarda evlatlık vermesiyle başladı. Biyojik ailesi, Steve’nin üniversite eğitimi almasını çok istiyordu ve evlatlık verdiği aileye, Steve’ye üniversite eğitimi aldırmaları için anlaşmaya imzalattı. Fakat Steve, üniversite başladıktan sadece bir dönem sonra ailesinin bütün birikimini kendi üniversite masraflarına harcadıklarını gördüğünde üniversiteden ayrılma kararı aldı. Bu yaşadığı ikinci olumsuz durumdu. Fakat zaten üniversite eğitimi almak istemiyordu ve çok istediği kaligrafi eğitimini bu sayede alabilecekti. Ayrıldığı üniversitede kaligrafi derslerine başladı ve aldığı bu eğitimin faydasını Macintosh’u kurduktan sonra gördü ve bu sayede şirketini önemli bir noktaya taşıdı. Macintosh’tan sonra birkaç şirket daha kurdu ama bunların içinde en önemlisi Apple’di fakat bu şirketi kurduktan sonra başına üçüncü olumsuz durum geldi ve kendi kurduğu şirketten daha sonra işe aldığı ortak tarafından yönetim kurulu kararı ile kovuldu. 

Steve Jobs
 
Üçüncü ve emeklerinin elinden kayıp gittiği bu büyük olumsuzluk bile onu yıldırmadı. Next adlı bir şirket daha kurdu. Ardından bir şirket daha kurdu ve bu şirket nesneye dayalı hareket özelliği olan animasyon diye tabir edilen filmleri ortaya çıkardı. Bu filmlerden ilki “Toy Story” idi ve bu film birçok ödül aldı. Bu filmlerden kazandıklarıyla kovulduğu şirketi Apple’yi tekrar satın aldı. 
Her yaşadığı olumsuzluğu başarıya çeviren Steve Jobs, yılmamış, mücadele etmiş ve nihayetinde kazanan kendisi olmuştur.

Karşılaştığımız zorluklarda karamsarlığa kapılmamalı, umudumuzu yitirmemeli ve azimle mücadele etmeliyiz. Olumsuzluklar bizi kamçılamalı ve hırslandırmalı. Olumsuzlukların ardındaki başarıya inanmalıyız çünkü zafere çiçekli yoldan gidilmez.

Cemil ÖZCAN

0 yorum: