3 Ağustos 2011 Çarşamba

ZAMANIN DEĞERİ NE KADARDIR?

Değer, bir şeyin tam karşılığı, kıymet, baha şeklinde sözlükte açıklanmıştır. Peki değeri kim belirler? Değer nasıl belirler? Ölçülebilir mi? Tüm bu soruların cevabı kişiden kişiye ve zamandan zamana değişlik gösterir.  Örneğin bir malın değeri zaman içinde ve mekandan mekana değişir. Malın üretimi (arz) arttığı zaman değeri düşer. Az bulunan mala olan alma isteği (talep) çok olduğu zaman ise değeri artar.

Bu bahsettiğimiz Ferrari’nin uyguladığı bir satış stratejisidir. Araçlarından diğer markalara göre çok az sayıda üretir ve bu araca sahip olmak isteyenler daha araç üretilmeden, konsept halindeyken satın almak için sıraya geçerler ve bu durum, üretilen aracın maliyetinden çok daha pahalı bir değere satılmasına sebep olur.

Peki, insanoğlunun sahip olduğu en değerli varlık nedir? Evidir. Arabasıdır. İşidir. Sağlığıdır… Ama bence insanoğlunun en değer bilinmesi gerektiği  varlığı ZAMANıdır. Çünkü zaman hiçbir şekilde geri alınamaz. Tükettiği anı bir daha asla tekrar yaşamaz veya geri getiremez.  Hayatta ender bulunan veya tükendiğinde tekrar elde edemeyeceğimiz varlıklara değer biçilemez. Paha biçilmezdir.

Bunun içindir ki en değerli varlığımız olan zamanın kıymetini bilelim. En kıymetli varlığımızı değersizmişçesine çarçur etmeyelim. Boşa geçen zamanlarımızı çöpe atmış olduğumuz için bu israfa dur diyelim.  Zaman en kıymetli hazinemizdir değerini bilelim.


Cemil ÖZCAN

2 yorum:

Adsız dedi ki...

zaman cok değerli ama biz değerlendiremiyoruz..boşa akıp giden ırmak gibi...

Cemil ÖZCAN dedi ki...

maalesef...