29 Temmuz 2011 Cuma

MEZİYET

İnsanoğlu doğar, yaşar ve ölür. Doğumundan ölümüne ortalama 60-70 yıl. Bu süre, o yaşlara ulaşıldığında çok kısa ama o yaşlara ulaşamamış yani genç bir insan için çok kısadır. İnsan ömrü uzun mudur kısa mıdır tartışılır ama herkes kendisine biçilen kadarını yaşar. Tabiî ki bu ömür denilen zaman diliminde, insanoğlu acısıyla tatlısıyla birçok olayla karşılaşır ama en nihayetinde bir gün her şey son bulur.
Ömrü boyunca insan, çalışır, didinir, hayatını en iyi biçimde idame ettirecek olanaklara ulaşmaya çalışır ve tüm bunların içinde kaybolur. Her şeyi unutur. Amacı sadece para kazanmak ve mal edinmek olur.
Ama sadece bunlar için yaşamak ömrün beyhude geçmesi demektir. İnsanoğlunun ömrü boyunca mutlaka bazı meziyetlere sahip olması gerekir ki bu her insana bahşedilmiştir. Ömrü nihayet bulduğunda bu sahip olduğu meziyetlerle insanoğlu iz bırakabilmelidir. 
Meziyet kelime anlamı olarak yetenek, beceri ve üstün nitelik yani herkeste olmayan herkesin yapamadığı manalarına gelir. Herkesin her şeye yeteneği yoktur ama her insanın farklı alanlarda yeteneği vardır. Herkes yeteneklerini keşfetmeli ve yetenekleri üzerine yoğunlaşmalıdır. Kitap yazmalı, resim çizmeli, enstrüman çalmalı, şarkı söylemeli,  bir spor dalında kendini yetiştirmeli ve bu yetenekleriyle gelecek nesillere yol çizmelidir. Onlara miras bırakabilmelidir.
Unutmayalım ki hayatımıza meziyetlerimizle birçok şey katabilir ve hayatımızı daha anlamlı bir hale getirebiliriz ayrıca bu sayede hiçbir zaman geri getiremeyeceğimiz zamanımızı  değerlendirmiş oluruz.
CEMİL ÖZCAN

0 yorum: